Blogit

Tulehduskipulääkkeiden käyttö tuki- ja liikuntaelinsairauksissa

Tulehduskipulääkkeiden käyttö tuki- ja liikuntaelinsairauksissa

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (TULE-sairaudet) ovat erittäin yleinen ongelma Suomessa ja on arvioitu, että yli miljoona työikäistä kärsii erilaisista tuki- ja liikuntaelinoireista. TULE-vaivojen ensisijainen hoito on aina lääkkeetön hoito, mutta apteekissa on saatavilla myös monia erilaisia itsehoitolääkkeitä kivun hoidon tueksi. Niiden valinta ei omin päin ole helppoa ja siinä voi mennä helposti metsään.


Karkeasti ottaen lääkevalikoima voidaan jakaa parasetamoliin ja tulehduskipulääkkeisiin (ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja naprokseeni). Tulehduskipulääkkeitä on saatavilla myös erilaisina kipugeeleinä ja -voiteina.

Nielty tabletti imeytyy suolistosta verenkiertoon aiheuttaen positiivisia vaikutuksia, mutta myös haittavaikutuksia. Parasetamolin käyttöön liittyy vähemmän haittavaikutuksia ja sen vuoksi sitä pidetään useimmissa TULE-vaivoissa ensisijaisena kipulääkevalintana.


Tulehduskipulääkkeiden käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta niiden runsaiden haittojen vuoksi. Keskeisiä tulehduskipulääkkeiden haittoja ovat suolistoon kohdistuvat haitat, sydänhaitat, munuaishaitat sekä astman vaikeutuminen.

Arviolta joka neljännelle tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä kehittyy krooninen maha- tai pohjukaissuolihaava. Nämä ongelmat voivat pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan ja on arvioitukin, että tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksiin kuolee Suomessa vuosittain enemmän ihmisiä kuin liikenteessä.


Monesti apteekin asiakas kertoo, että vatsa kestää tulehduskipulääkkeitä ja siksi voi hyvin käyttää lääkettä. Tämä on kuitenkin hankala tapa ennakoida ongelmia, koska suolistohaitat tulevat useimmiten varoittamatta (vain vajaalla puolella potilaista on ennalta hälyttäviä vatsaoireita).


Miten voit varmistaa oikean lääkevalinnan ja turvallisen lääkkeiden käytön?


Pysähdy hetkeksi, kun marssit apteekkiin. Nykäise farmaseuttia hihasta ja kysy henkilökohtaiset vinkit lääkevalintaan. Tai kysy neuvoa verkkoapteekistasi. Apteekin työntekijät ovat koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia ja neuvot ovat ilmaisia. Oikeassa lääkevalinnassa huomioidaan terveydentilasi, muut lääkkeet ja lääkittävä vaiva.


Kannattaa kysyä neuvoa ammattilaiselta.


Lue lisää kipulääkkeistä ja niiden käytöstä alla olevasta linkistä itselääkityksen Käypä hoito -suositukseen:

https://www.kaypahoito.fi/hoi50106


Aitoapteekki, proviisori Mika Wallin


#järkevälääkehoito


Lähteet:

Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 7.2.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015 (viitattu 7.2.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Jokainen voi omilla toimillaan ennaltaehkäistä antibioottiresistenssin leviämistä

Jokainen voi omilla toimillaan ennaltaehkäistä antibioottiresistenssin leviämistä

Oletko ihmetellyt, että antibioottikuurin saaminen lääkäriltä on nykyään vaikeampaa? Syy siinä on se, että antibioottiresistenssin leviämisen estämiseksi antibioottien turhaa käyttöä pyritään välttämään.


Poskiontelo-, silmä-, korva- ja keuhkoputkentulehdus ovat esimerkkejä infektioista, joita on perinteisesti hoidettu usein antibiooteilla.


Nykyään tiedetään, että näihin ei useinkaan tarvita antibiootteja, vaan ne saattavat parantua itsestään. Immuunijärjestelmä usein selättää nämä taudit ilman antibiootteja, mutta se tarvitsee siinä sinun apuasi. Voit auttaa immuunijärjestelmääsi välttämällä fyysistä rasitusta ja alkoholia. Kun olet sairas, muista siis levätä.


Muita tukihoitoja yllä oleviin infektioihin on esim. seuraavat: Poskiontelotulehdukseen voi auttaa apteekista saatava nenäkannu ja silmätulehdukseen silmien puhdistuspyyhkeet. Keskeisessä roolissa on infektioiden ennaltaehkäisy (hygienia, käsien desinfiointi yms).


Tietyissä tapauksissa tarvitset näihinkin infektioihin lääkärin määräämiä antibiootteja ja luota tällöin lääkärisi mielipiteeseen sekä noudata tarkasti hänen ohjeitaan antibioottikuurin onnistumiseksi.


Antibioottikuurin onnistumiseksi kannattaa noudattaa seuraavia ohjeita:

  • tarkista tuleeko antibiootti ottaa ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan sekä tuleeko maitotuotteita välttää
  • ota antibiootti mahdollisimman tasaisesti, että pitoisuus elimistössä pysyy tasaisena (kerran päivässä = 24 tunnin välein, 2 kertaa päivässä = 12 tunnin välein jne)
  • syö antibioottia tarkasti lääkärin määräämä aika
  • tarkista mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden/hivenaineiden kanssa apteekista (esim. sinkki, magnesium ja kalkki voivat estää monen antibiootin imeytymistä)
  • älä käytä alkoholia antibioottikuurin aikana ja muista levätä (antibiootit ovat ikään kuin kainalokeppejä infektion torjunnassa ja ne tarvitsevat hyvin toimivaa immuunijärjestelmää avukseen)
  • ota yhteyttä lääkäriin jos saat antibioottiripulia tai allergiaoireita ja jos antibiootti ei tunnu tehoavan tautiin 3-4 päivän kuluessa


Turhat ja epäonnistuneet antibioottikuurit rasittavat elimistöä ja voivat aiheuttaa antibiooteille resistenttien mikrobien leviämistä. Yksittäinenkin antibioottikuuri voi aiheuttaa sen, että immuunijärjestelmäsi heikkenee pitkäksi aikaa ja olet alttiimpi uusille infektioille.


Käytä siis antibiootteja vain tarpeeseen ja silloin tarkasti annettujen ohjeiden mukaisesti.


Apteekin ja muun terveydenhuollon ammattilaiset ovat apunasi varmistamassa antibioottikuurin onnistumista.


Aitoapteekki, proviisori Mika Wallin


#järkevälääkehoito

#antibiootit

#antibioottiresistenssi

Ummetuksen itsehoito

Ummetuksen itsehoito

Apteekissa törmää lähes päivittäin ummetuksesta kärsiviin asiakkaisiin. Varsin usein he ovat iäkkäitä. Ummetus onkin iäkkäillä yleisempää ja on arvioitu, että vähän liikkuvista vanhuksista jopa n.80% kärsii ummetuksesta. Liikunnalla ja ruokavaliolla on suuri merkitys ummetuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lääkkeet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja ja ensin tulisi tarkastella ummetuksen edellä mainittuja lääkkeettömiä hoitokonsteja.


Kuidun saannin lisäämisellä saadaan usein helpotusta ummetukseen. Vaikutus tulee viiveellä ja tehoa voidaan yleensä arvioida vasta 1-2 kuukauden kuluttua. Kasvikunnan tuotteissa, viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, on kuituja.

Aina ruokavaliomuutosten avulla saatavan kuidun määrä ei riitä (suomalaiset saavat ravinnosta runsas 20 grammaa kuituja, kun taas ummetuksen hoidossa tarvittava kuidun määrä on n. 30–35 grammaa). Näissä tapauksissa on helppo turvautua apteekin kuituvalmisteisiin. Kuituvalmisteiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen alussa ilmenevien ilmavaivojen minimoimiseksi. Ummetuspotilaan kannattaa juoda nestettä vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää kuitulisänä apteekkivalmisteita.


Apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä. Laktuloosi ja makrogoli ovat paksusuolen nestettä lisääviä lääkkeitä, joita voi käyttää sitkeään ummetukseen. Vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin kuluttua mutta näkyy joskus vasta 1–2 päivän kuluttua. Näitä lääkkeitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön, mutta hankalassa ummetuksessa niitä voi lääkärin ohjeistamana joskus käyttää pitkiäkin aikoja.


Suolta stimuloivat lääkkeet natriumpikosulfaatti, sennosidi ja bisakodyyli on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Pitkäaikaisessa käytössä suoli tottuu niihin, jonka jälkeen suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä.


Joskus ummetus johtuu muusta lääkityksestä. Esimerkiksi kipulääkkeinä käytetyt opioidit aiheuttavat isolle osalle käyttäjistä varsin vaikeaakin ummetusta. Tämänkin vuoksi kannattaa kertoa vaivastaan terveydenhuollon ammattilaiselle, joka pystyy tarkistamaan ummetuksen syyt ja löytämään oikean hoidon vaivaan.


Lue lisää: https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/vatsaoireet/ummetus


Aitoapteekki, proviisori Mika Wallin


#järkevälääkehoito


Lähteet:

www.terveyskirjasto.fi Ummetus, Lääkärikirja Duodecim, 7.3.2019